Kam gan nepatīk rose?
Kam gan nepatīk rose?
Teksts: Mariona Tūle
Burbuļu pasaule turpina dzirkstīt – 2021.gada uzlecošā zvaigzne bija rozā prosécco. Prosecco DOC Rosé ir jauns nosaukums, kuru Eiropas Savienība apstiprināja 2020.gada nogalē.
Standarts prasa, lai šajā dzērienā vismaz 85% apmērā būtu izmantotas Glera šķirnes vīnogas, bet 15% apjomā atļauts pievienot Pinot Noir.
Garšas ziņā jaunais prosecco daudz neatšķiras no jau zināmā, tajā joprojām ir burbuļi un svaigums. Taču dzērienā ir jūtamas arī jaunas ziedu un augļu garšas, viegla vasaras ogu nianse un svaigs aromāts. Tāpat kā klasiskais prosecco, arī prosecco rosé ir teicams sabiedrotais piknikam ar draugiem un lielisks viegls dzēriens pirms ēdienreizes, lai atmodinātu garšas kārpiņas. Tas ļoti labi sader ar zivi, sieriem un smalkmaizītēm, bet nav peļams arī pie bekona, šķiņķa un aukstās gaļas.
PROVANSAS SAUSIE ROSÉ
Domājot par Provansu, acu priekšā uzaust aina ar lavandas laukiem, Vidusjūru, Sentropēzu un, protams, rozā vīnu. Tur nobriedušie ros é ir klase pati par sevi – tajos jaušams augsnes vēsums un Vidusjūras mitrais svaigums, bet pēcgarša ir ilga un neaizmirstama.
Provansas rozā vīnus nebijušos augstumos pacēla Château Gassier vīna nams. Pirms pieciem gadiem tajā tika nomainītas ražošanas iekārtas, tāpēc tagad ogu spiešanas laikā iespējams labāk saglabāt to aromātu. Vīna meistars Gijoms Kordonis (Guillaume Cordonis) padarīja šī nama rosé pasaulslavenu, piešķirot tam elegantu sausumu, perfektu struktūru un apburošu augļainumu.
Taču Prike redzeslokā ir vēl viens vīna nams,kurš arī pielicis savu roku rosé atdzimšanā: Châteaud’Esclans, kuru 2006. gadā nopirka Saša Lišins – cilvēks, kurš tiek uzskatīts par mūsdienu vīna pasaules novatoru un modernizatoru. Viņa vīzija bija grandioza – viņš vēlējās izveidot pasaulē labāko rosé. To atbalstīja arī vīna meistars Patriks Leons un, izmantojot modernās tehnoloģijas, piešķīra rosé pilnīgi jaunus vaibstus.
ROZĀ ŠAMPANIETIS
Instagramu ir iekarojis tonis, kuru dēvē par milē niuma rozā. Tas ir nomainījis balto dreskodu, to valkā modeles, ejot pa rozā paklāju lavandas laukā, un šādā tonī tiek krāsoti pat modeļu mati. Rozā šampanietis ir kļuvis par jaunās paaudzes gastronomijas cienītāju un influenceru iecienītāko dzērienu gan pirms, gan pie maltītes. Rozā šampanietis vienkārši ir labs – ar sabalansētu garšu, delikāts un lieliski pieskaņojas ēdienam.
Šampanietis rozā toņos gan nav nekas jauns – pirmais tirgū to jau 1775. gadā piedāvāja Veuve Clicquot nams. Tomēr, neraugoties uz to, tas gadiem palika ēnā, jo tika uzskatīts par pārāk sievišķīgu un iederīgu tikai romantiskā vakarā. Tagad, kad tūkstošgažu mijā dzimušie bērni visā pasaulē rozā ir pieņēmuši, daži to uzdrīkstas dēvēt pat par vīrišķīgu. Ne tikai tāpēc, ka vīrieši to labprāt pasūta, bet arī tāpēc, ka rozā šampanietis ir droša izvēle, jo tas sader ar ārkārtīgi dažādiem gastronomiskajiem izaicinājumiem.
Prike vīnu eksperts Reinis Sniedze iesaka:
-
B&G Rose d’Anjou AOP6,38 € – 9,41 €