Skip to content
04 Apr 2024

Kam gan nepatīk rose?

Teksts: Mariona Tūle

Burbuļu pasaule turpina dzirkstīt – 2021.gada uzlecošā zvaigzne bija rozā prosécco. Prosecco DOC Rosé ir jauns nosaukums, kuru Eiropas Savienība apstiprināja 2020.gada nogalē.

Standarts prasa, lai šajā dzērienā vismaz 85% apmērā būtu izmantotas Glera šķirnes vīnogas, bet 15% apjomā atļauts pievienot Pinot Noir.

Garšas ziņā jaunais prosecco daudz neatšķiras no jau zināmā, tajā joprojām ir burbuļi un svaigums. Taču dzērienā ir jūtamas arī jaunas ziedu un augļu garšas, viegla vasaras ogu nianse un svaigs aromāts. Tāpat kā klasiskais prosecco, arī prosecco rosé ir teicams sabiedrotais piknikam ar draugiem un lielisks viegls dzēriens pirms ēdienreizes, lai atmodinātu garšas kārpiņas. Tas ļoti labi sader ar zivi, sieriem un smalkmaizītēm, bet nav peļams arī pie bekona, šķiņķa un aukstās gaļas.

PROVANSAS SAUSIE ROSÉ

Domājot par Provansu, acu priekšā uzaust aina ar lavandas laukiem, Vidusjūru, Sentropēzu un, protams, rozā vīnu. Tur nobriedušie ros é ir klase pati par sevi – tajos jaušams augsnes vēsums un Vidusjūras mitrais svaigums, bet pēcgarša ir ilga un neaizmirstama.

Provansas rozā vīnus nebijušos augstumos pacēla Château Gassier vīna nams. Pirms pieciem gadiem tajā tika nomainītas ražošanas iekārtas, tāpēc tagad ogu spiešanas laikā iespējams labāk saglabāt to aromātu. Vīna meistars Gijoms Kordonis (Guillaume Cordonis) padarīja šī nama rosé pasaulslavenu, piešķirot tam elegantu sausumu, perfektu struktūru un apburošu augļainumu.

Taču Prike redzeslokā ir vēl viens vīna nams,kurš arī pielicis savu roku rosé atdzimšanā: Châteaud’Esclans, kuru 2006. gadā nopirka Saša Lišins – cilvēks, kurš tiek uzskatīts par mūsdienu vīna pasaules novatoru un modernizatoru. Viņa vīzija bija grandioza – viņš vēlējās izveidot pasaulē labāko rosé. To atbalstīja arī vīna meistars Patriks Leons un, izmantojot modernās tehnoloģijas, piešķīra rosé pilnīgi jaunus vaibstus.

ROZĀ ŠAMPANIETIS

Instagramu ir iekarojis tonis, kuru dēvē par milē niuma rozā. Tas ir nomainījis balto dreskodu, to valkā modeles, ejot pa rozā paklāju lavandas laukā, un šādā tonī tiek krāsoti pat modeļu mati. Rozā šampanietis ir kļuvis par jaunās paaudzes gastronomijas cienītāju un influenceru iecienītāko dzērienu gan pirms, gan pie maltītes. Rozā šampanietis vienkārši ir labs – ar sabalansētu garšu, delikāts un lieliski pieskaņojas ēdienam.

Šampanietis rozā toņos gan nav nekas jauns – pirmais tirgū to jau 1775. gadā piedāvāja Veuve Clicquot nams. Tomēr, neraugoties uz to, tas gadiem palika ēnā, jo tika uzskatīts par pārāk sievišķīgu un iederīgu tikai romantiskā vakarā. Tagad, kad tūkstošgažu mijā dzimušie bērni visā pasaulē rozā ir pieņēmuši, daži to uzdrīkstas dēvēt pat par vīrišķīgu. Ne tikai tāpēc, ka vīrieši to labprāt pasūta, bet arī tāpēc, ka rozā šampanietis ir droša izvēle, jo tas sader ar ārkārtīgi dažādiem gastronomiskajiem izaicinājumiem.

Rozā dzirkstošie vīni ir interesants temats. Ir vairāki iemesli, kāpēc tie ir dažādi – līdzīgi kā baltais un sarkanais vīns. Tomēr rozā vīnam ir savs stils – Itālijā tāds, Francijā citāds, viegls vai pilnmiesīgs, skābs vai salds.

Spilgtā atmiņā man ir nesens brauciens uz Provansu, uz Chateau Gassier namu St. Victorie. Skaista vieta! Laikam tieši šī lokācija vairoja vēlmi rozā vīnu baudīt vēl un vēl un nekautrēties par to runāt kādā amizantā vīna degustācijā. Lai arī šī nama vīni savā ziņā ir tipiski šai zonai un to garšu profils ir līdzīgs daudziem no šejienes nākušiem vīniem, dažas lietas man likās pavisam citādas. Pirmkārt, biodinamiskā domāšana vīna dārzos, savādāks skatījums uz krāsas iegūšanu, vīnu mineralitāte un nervozitāte. Otrkārt – potenciāls, kas ļauj vīnam kļūt labākam pāris gadu laikā – tā rodas pavisam cits vīns, nekā garšojot to svaigu.

Izceļot un parādot, cik interesants ir rozā vīna stils, es iesaku cilvēkiem
salīdzināt vienkārši divus vīnus no ļoti pieejamas cenu kategorijas, es pat
teiktu – klasiku. Ar to arī pietiek, lai saprastu, cik plašs diapazons rozā vīnos
var būt – salīdzini saulainās Provansas rosé ar Ronas ielejas Tavelu. Viens ir kā radīts dārza ballītēm, otrs – treknam gaļas gabalam. Aleluja!

Man kā vīnzinim ļoti patīk spēlēties un precināt šo vīnu ar ēdienu – vienmēr ir fascinējoši atklāt, ka vīns interesanti papildina ēdienā kādu konkrētu lietu. Man personīgi viens no šī darba patīkamākajiem brīžiem ir atrast neizprotamu ēdiena un vīna saderību, un, jāsaka godīgi, šobrīd manā topā ir pāris ēdieni, kas vislabāk saplūst tieši ar rozā vīniem un šampaniešiem.

Runājot par sezonalitāti, jāatzīst, ka rozā vīnus joprojām visbiežāk bauda
pavasara un vasaras sezonā. Tam, es domāju, globāli nekad netiks pāri, jo
rozā vīns kaut kādā ziņā asociējas ar vasaru. Tomēr arvien biežāk restorānos
var novērot tendenci turēt rosé pieejamu kā glāžu pozīciju arī ziemas sezonā. Tas arī noteikti ir pareizi, jo šo dzērienu lieliski var sapārot ar visdažādākajiem ēdieniem.

Reinis Sniedze

Prike vīnu eksperts Reinis Sniedze iesaka:

Kā tu vēlies sazināties?