Skip to content
Veuve Clicquot

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot ir šampanieša nams, kur tika izgudrota šampanieša radīšanas metode un kur papildus augstākajai kvalitātei visas garās vēstures gaitā uzmanība ir pievērsta augstākās klases dizainam. Tā vēsture aizsākās vēsture aizsākas 1772.gadā. Tolaik Filipe Kliko (Philippe Clicquot) Šampaņas reģionā izveidoja vīnogu plantācijas.

Kārtot

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot uzvaras gājiens vienam no pasaulē atzītākajiem šampanieša ražotājam sākās 1805.gadā – tad, kad pēc dzīvesbiedra nāves uzņēmumu pārņēma jaunā Barba Nikola Kliko Ponsardēna (Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin). Vārds veuve franču valodā arī nozīmē atraitne. Kliko kundze tolaik bija tikai 27 gadus veca un kļuva par vienu no pirmajām biznesa sievietēm. Starp citu, tas viss notika laikā, kad sievietēm pat neatļāva atvērt bankas kontu!

Kliko kundze ātri izpelnījās pat konkurentu cieņu un tika dēvēta par La Grande Dame de Champagne (varenā Šampaniešu kundze). Turklāt drosmīgā sieviete iestājās pret tolaik Eiropā ievesto eksportēto preču aizliegumu un sāka eksportēt dzirkstošo vīnu. Veuve Clicquot šampanietis tika īpaši gaidīts Krievijā, kur tas kļuva par vairāku lielisku kultūras darbinieku iecienīto dzērienu. Tieši Veuve Clicquot šampanieti augsti novērtēja Aleksandrs Puškins, Antons Čehovs un Nikolajs Gogolis. Krievijas impērijas sastāvā no šīs dzeltenās greznības guva labumu arī Igaunijas teritorijas: 1808.gada dati apstiprina, ka tajā laikā Rēvelē bagātākos cilvēkus iepriecināja 1500 pirmās pudeles. Bija sācies Veuve Clicquot šampanieša starptautiskais triumfs.

Šampaņas reģionālie vīna dārzi, vīni un šampanieša vīni ir UNESCO pasaules mantojumā, un Veuve Clicquot šampanieša nams to starpā ir viens no ievērojamākajiem. Šampanieša noslēpumu rada piemēroti ģeogrāfiskie apstākļi, piemēram, salīdzinoši vēss klimats, kalnainais reljefs un relatīvi barības vielām nabadzīgās krīta augsnes, kas piešķir vīnogām un līdz ar to vīnam tvirtumu, svaigumu un minerālumu. Veuve Clicquot namā vīnogas tiek novāktas ar rokām un stumbri tiek turēti noteiktā garumā, lai nodrošinātu bagātīgu ražu. Lai iegūtu vislabāko kvalitāti, šampanietim tiek izmantota tikai pirmā sula. Pamatvīna pagatavošanai izmanto vīnogu sulu. Rūpīgi atlasītu šķirņu vīni tiek sajaukti kopā un tad dzēriens tiek nosūtīts uz viduslaiku kaļķakmens raktuvēm, kuras kopš 18.gadsimta tiek izmantotas kā šampanieša pagrabi. Pagrabos visu gadu ir nemainīga temperatūra un mitrums, kas ļauj šampanietim mierīgi pārvēsties mīļotajā, greznajā, dzirkstošajā dzērienā.

Šis šampanieša nams ir aizsācis vairākas inovācijas. Tas ir pirmais šampanieša nams, kas 1810. gadā izdeva vintage - jeb viena gada ražas šampanieti. Ja non vintage šampanieši tiek sajaukti no vairākiem ražas gadu cuvée, jeb bāzes vīniem, tad vintage, jeb viena ražas gada šampanieša radīšanai tiek izmantotas tikai viena gada ražas vīnogas, lai rastos unikāla garša. Tas tiek ražots tikai vislabākās ražas gados. Kliko kundze ir arī citas inovācijas autore: tieši šajā namā 1816.gadā tika izgudrota šampanieša darīšanas metode – table de remuage, kas šampanieša namos tiek izmantota vēl šodien. Pudeles ik pēc noteikta laika plauktā tiek apgrieztas tā, lai nogulsnes vienmērīgi saglabātos pagaidu korķī. Tādējādi rodas kristāldzidrs dzēriens.

Uzņēmums ir smagi pūlējies, lai novērtētu un samazinātu savu ietekmi uz vidi, lai saglabātu unikālo dabisko vidi un vietējās tradīcijas Šampaņas reģionā. Kopš 2018.gada Veuve Clicquot vīna dārzos neizmanto ķīmiskus augu aizsardzības līdzekļus.

 

Veuve Cliquot šampanieši

  • Veuve Clicquot Brut Yellow Label

Aromāts: jūtami baltie augļi, rozīnes, pēc tam vaniļa, vēlāk gruzdums un garšvielas. Garša: svaiga un augļaina, ar labu struktūru un vīnaina, ar spēcīgu un ilgu pēcgaršu. Ievērojot šampanieša namam piemītošo stilu, bāzes vīnam tiek piemaisīts līdz 40% réserve-vīna, kas var būt pat līdz deviņus gadus veci.

  • Veuve Clicquot Brut Rosé

Aromāts: elegants, ziedošs, jūtamas avenes, meža zemenes, ķirši un savvaļas ogas. Garša: delikāta, augļaina un vīnaina.

  • Veuve Clicquot Brut Réserve Cuvée

Atpazīstams pēc intensīvi zeltaini mirdzošās krāsas un smalkajiem burbulīšiem. Aromāts rada iespaidu par pilnīgā līdzsvarā esošiem augļiem, piemēram, persiku, aprikozi un bumbieri ar garšvielām, vaniļu un nobriedušām notīm.

  • Veuve Clicquot Rich

Ļoti svaiga augļainuma šampanietis ar saldu garšas niansi.

  • Veuve Clicquot Demi-Sec

Aromāts: var just nobriedušus augļus ar vieglu gruzduma piedevu. Garša pilnīga un blīva, taču vienlaikus svaiga, pateicoties vieglajam skābenumam. Garša: svaiga un garda, saldumu rada pievienotais vīnogu cukurs. Piemērots cilvēkam, kas novērtē šampanieša kvalitāti, taču nav ļoti sausu dzērienu cienītāji.

Kā tu vēlies sazināties?