Skip to content
Ruinart

Ruinart

Ruinart vīna namam ir tas gods būt pirmajam namam pasaulē, kasvelta darbu šampanieša gatavošanai. Ruinart apaļā pudele ir veltījums 18.gadsimta šampanieša pudeles formai - laikam, kad šampanietis kļuva ārkārtīgi populārs.

Kārtot

Ruinart

Nams tika atklāts, pateicoties pieticīgā un strādīgā mūka Doma Terija Ruinarta (Dom Terry Ruinart) intuīcijai un redzējumam. Dom Ruinart tiek ražots tikai no vīnogām, kuras audzē Grand Cru dārzos.

Doms Terijs Ruinarts bija izcils teologs un vēsturnieks. Viņš 23 gadu vecumā aizgāja no mājām Šampaņā, lai dotos uz Senžermenas klosteri, kas ir viens no ietekmīgākajiem klosteriem Parīzes reģionā. Tur viņš iepazina pilsētas dzīvi un visas maņas, ko tā nes sev līdzi. Īpaši labi viņš iepazinās ar dzirkstošo vīnu, kas tajā laikā vēl netika dēvēts par šampanieti. Dzirkstošais vīns jau toreiz bija populārs aristokrātu vidū.

Zināšanas un iedvesmu dzirkstošā vīna jomā Doms Ruinarts nodeva brāļa dēlam Nikolā Ruinartam (Nicolas Ruinart). 1729.gadā Šampaņas vidienē Reimsā atvēra pasaulē pirmo šampanieša metodes vīna ražotni. Šeit arī sākās Ruinart vīna darītavas stāsts, kas tagad ilgst gandrīz trīs simtus gadus. Ruinarta šampanieša nama izveidi ļoti iedvesmoja arī Luija XV aizbildņi, kas ļāva eksportēt vīnu pudelēs. Iepriekš vīnu klientam varēja piegādāt tikai ozolkoka mucās. Pirmā Ruinart burbuļvīna partija tika izdota 1730.gadā pēc apģērba tirgotāja Nikolā Ruinarta brāļa pasūtījuma, un pudeles tika pasniegtas klientiem kā dāvana.

18.gadsimtā zem reimsas pilsētas tika izraktas alas, lai varētu pārstrādāt šampanieti. Alas tagad ir iekļautas UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Astoņu kilometru dziļumā esošo 38 metrus dziļo alu krīta sienas palīdz uzturēt stabilu temperatūru. Visus Ruinart šampaniešus tajās nogatavina vēl mūsdienās. Vintage vīni tur nogatavojas vismaz deviņus gadus un parastie šampanieši - vismaz trīs gadus.

Pirmais vintage Ruinart radās 1959. gadā. Dom Ruinart Blanc de Blancs tika radīts kā oda Chardonnay. Ruinart ražoja arī pasaulē pirmo rosé-šampanieti – domājams 18.gadsimtā, bet pirmo pudeli oficiāli pārdeva 1962.gadā.

Šampanieša ar aizsargāto zīmi gatavošanas atļauju ir saņēmušas tikai septiņas vīnogu šķirnes, no tām visizaicinošākā ir Chardonnay. Šī elegantā un svaigā vīnoga ir Ruinart galvenā izejviela. Ogas tiek novāktas brieduma laikā, kad tām jau ir Ruinart pieprasītās garšas nianses. Kopš 1959.gada Ruinart ir izlaidis tikai 23 vintage šampaniešus. Ruinart garšas līdzradīšanā savu artavu sniedz pagraba vecākais Frederiks Panaiots (Frédéric Panaïotis) un viņa komanda. Vīna darītava ir bijusi tās pašas ģimenes parziņā gandrīz trīs gadsimtus. Katra paaudze namu ir prezentējusi pēc iespējas labāk un ievērojusi senču mantojumu.

Kā tu vēlies sazināties?