Skip to content
Dom Perignon

Dom Perignon

Dom Perignon ir viens no greznākajiem šampanieša zīmoliem, zem tā vārda gatavo tikai viena ražas gada, jeb vintage - šampaniešus. Leģenda vēsta, ka tad, kad Doms Perinjons esot atklājis, kā burbuļi paliek pudelē, viņš esot saucis: “Steidzies ātri! Es redzu debesu zvaigznes!”

Kārtot

Dom Perignon

Francijas šampanieša zīmols Dom Perignon savu nosaukumu ieguvis par godu benediktiešu mūkam, kam bieži tika piedēvēta šampanieša metodes izstrādāšanas gods. Diemžēl tas ir tikai mīts, jo metode tika izstrādāta pakāpeniski, gandrīz simts gadus pēc Doma Perinjona (Dom Perignon) nāves. Tomēr vīna pasaule ir parādā mūkam par citiem vērtīgiem atklājumiem un izgudrojumiem.

Doms Perinjons dzīvoja un strādāja Oviljē esošajā klosterī par vīna pagraba vecāko. Uzskatot, ka smagais darbs un pūles tuvināja cilvēku Dievam, viņš nolēma radīt labāko vīnu pasaulē. Viņš kļuva par īstu pionieri. 1670.gadā viņš bija pirmais, kurš sajauca dažādu vīnogu sulu, lai izveidotu vīnu ar sabalansētu garšu. Viņš arī izstrādāja metodi, kā no tumšajām vīnogām izspiest baltvīnu, bija pirmais, kas koka aizbāžņu vietā izmantoja korķi, un sāka pildīt dzirkstošo vīnu biezākā stikla pudelē, kas gāzes iedarbībā nesprāga.

Dom Perignon veiksmes stāsts aizsākās 1935.gadā, kad 300 1926.gadagājuma šampanieša pudeles tika nosūtītas uz Angliju alkohola tirgotājam Simon Bros. & Co. Uzņēmums vēlējās atcerēties savus 150 zelta klientus un katram no viņiem uzdāvināja divas pudeles šampanieša. Šis šampanietis uzreiz kļuva ļoti populārs un dāvanas saņēmušie klienti pieprasīja vēl. Gadu vēlāk tika nosūtītas jau simts kastes, 1921.gada šampanieša un tagad jau Dom Perignon vārdā dēvēto šampanieti nosūtīja uz Ņujorku. Visas šīs pēc pasūtījuma nosūtītās kastes nonāca pie miljardiera Džeimija Djūka, kurš tās iegādājās personīgai lietošanai.

Dom Perignon 1981.gadā bija Diānas Spenseres un prinča Čārlza kāzu oficiālais šampanietis. Par gadagājumu tika izvēlēts līgavas dzimšanas gads, jeb 1961.gads, un šampanietis tika rotāts ar īpaši šim gadījumam radītiem simboliem. Kāzām tika pasūtītas 99 pudeles.

Dom Perignon ir sezonāls šampanietis un tas tiek ražots saskaņā ar vīna meistara lēmumu. Ražotājs nav atklājis, cik pudeles šampanieša tiek saražotas katru gadu, taču tiek lēsts, ka to ir vismaz pieci miljoni. Pagraba vecākais, pašlaik Vinsents Šaperons (Vincent Chaperon), ražo vintage šampaniešus tikai no vīniem, kas vecāki par 20 gadiem. Vīna meistars un Dom Perignon vīndari nepārtraukti degustē vīnus, lai uzraudzītu to attīstību un noteiktu vispiemērotāko laiku dzidrināšanai. Saskaņā ar noteikumiem, vienā desmitgadē drīkst ražot ne vairāk kā sešus vintage vīnus. 

Dom Perignon vienmēr balstās uz Chardonnay un Pinot Noir, kas ir ideāli noslīpēti, tāpēc garša katru gadu var atšķirties. Katra Dom Perignon pudele tiek turēta vīna pagrabā vismaz astoņus gadus, tādējādi panākot perfektu līdzsvaru un harmoniju. Dom Perignon viena gadagājuma dzērienus parasti izlaiž trīs reizes - pēc tam, kad šampanietis ir nogatavināts 8 gadus, 18 gadus un 25 gadus.

Kā tu vēlies sazināties?