Skip to content

Kārtot pēc

Cenas diapazons

Rums

Rums ir alkoholisks dzēriens ar alkohola saturu līdz 96%, un to iegūst no cukurniedru melases vai cukurniedru sulas un sīrupa. Cukurniedre, ko daži dēvē par “medaino Saules meitiņu”, nonāca Karību jūras reģionā 1493.gadā reizē ar Kolumbu. Jau pēc laiciņa tur pletās cukurniedru paradīze un pirmie kuģi ar cukura kravām burāja uz Eiropu. Cukurniedru paliekas sākumā deva lopiem, taču drīz atklājās, ka saldo masu var pārraudzēt dzērienā. Savādo dziru ātri iemācījās destilēt, un iegūtais dedzinoši stiprais cukurniedru brūvējums ar aso smaržu, siltumā uzglabājams ievērojami vieglāk nekā ūdens vai alus, ātri pārtapa par neaizstājamu dezinfekcijas līdzekli un omas uzlabotāju. Cukurniedre sasniedz pilnbriedu tad, kad puse stāda jau nokaltusi. Tad no cukurniedres spiež sulu, un no karsējot izveidojušās kristāliskās virskārtas ražo cukuru. Pārpalikušajai melnbrūnajai melasei pievieno ūdeni un raugu un raudzē. No iegūtā maisījuma rūpnieciski izgatavo lauvas tiesu ruma. Dažviet rumu gatavo lauksaimnieciski (rhum agricole), proti, no cukurniedru sulas un sīrupa, iznākumā iegūstot ekstraklases rumu. Pēc destilēšanas rumu ozolkoka mucā nostāvina – gadās, ka pat 30 gadu. Ruma raksturs lielā mērā atkarīgs no mucas īpašībām un izturēšanas ilguma. Lielāko tiesu izmanto vecas Amerikas baltozola mucas, labākiem rumiem – jaunas.

Lasi vairāk

Kā tu vēlies sazināties?