Skip to content
Info icon

Informējam, ka š.g. 18. un 19.novembrī piegādes netiks nodrošinātas.
Novēlam Jums skaistus Valsts svētkus!

Visi dzirkstošie vīni

Dzirkstošo vīnu vēsture sniedzas tūkstošiem gadu tālā pagātnē. Jau senajā Ēģiptē un Romā nozīmīgus notikumus atzīmēja ar dzērienu, kas līdzinājās dzirkstošajam vīnam. Tomēr tieši franču mūki 17. gadsimtā tiek atzīti par méthode champenoise — tradicionālās šampanieša ražošanas tehnikas pilnveidotājiem. Tieši šī metode kļuva par pamatu pasaulē slavenākā dzirkstošā vīna — šampanieša — radīšanai. Mūsdienās dzirkstošie vīni tiek ražoti visā pasaulē, un katram reģionam ir savs unikāls stils un raksturīgas īpašības. Vispazīstamākie ir Spānijas Cava, Itālijas Prosecco un Francijas Crémant.

Dzirkstošo vīnu parasti ražo divos posmos. Vispirms tiek gatavots pamata vīns. Pēc tam vīnam pievieno cukuru un raugu, kas izraisa otro fermentāciju noslēgtā traukā. Šis process saglabā ogļskābo gāzi, radot raksturīgos burbuļus.

Dzirkstošos vīnus gatavo no baltām un sarkanām vīnogu šķirnēm. Garšas spektrs ir plašs — no ļoti sausiem, piemēram, Brut Nature, Extra Brut un Brut, līdz saldākiem, kā, piemēram, Demi-Sec, Sec un Doux.

Dzirkstošos vīnus vislabāk pasniegt atdzesētus 6-8°C temperatūrā un glāzē ar šauru malu, lai burbuļi ilgāk saglabātos.

Dzirkstošais vīns lieliski noder kā aperitīvs un sader ar viegliem ēdieniem, piemēram, salātiem, jūras veltēm un putnu gaļu. Tas arī lieliski papildina desertus un sierus. Kokteiļu cienītājiem dzirkstošais vīns piešķir eleganci un patīkamu dzirksti tādos populāros dzērienos kā Mimoza un Aperol Spritz.

Lasi vairāk

Kā tu vēlies sazināties?

Switching language?

You've switched the language and there are items in the cart. If you keep the Latviešu language, the cart will be emptied and you will have to add the items again to the cart.