Skip to content
Info icon

Par godu DAIQUIRI mēnesim no š.g. 8.jūlija līdz 20.jūlijam RUMIEM atlaides līdz pat 45%
Bezmaksas piegāde no 59,00 EUR

Visi dzirkstošie vīni

Dzirkstošo vīnu vēsture sniedzas tūkstošiem gadu tālā pagātnē. Jau senajā Ēģiptē un Romā nozīmīgus notikumus atzīmēja ar dzērienu, kas līdzinājās dzirkstošajam vīnam. Tomēr tieši franču mūki 17. gadsimtā tiek atzīti par méthode champenoise — tradicionālās šampanieša ražošanas tehnikas pilnveidotājiem. Tieši šī metode kļuva par pamatu pasaulē slavenākā dzirkstošā vīna — šampanieša — radīšanai. Mūsdienās dzirkstošie vīni tiek ražoti visā pasaulē, un katram reģionam ir savs unikāls stils un raksturīgas īpašības. Vispazīstamākie ir Spānijas Cava, Itālijas Prosecco un Francijas Crémant.

Dzirkstošo vīnu parasti ražo divos posmos. Vispirms tiek gatavots pamata vīns. Pēc tam vīnam pievieno cukuru un raugu, kas izraisa otro fermentāciju noslēgtā traukā. Šis process saglabā ogļskābo gāzi, radot raksturīgos burbuļus.

Dzirkstošos vīnus gatavo no baltām un sarkanām vīnogu šķirnēm. Garšas spektrs ir plašs — no ļoti sausiem, piemēram, Brut Nature, Extra Brut un Brut, līdz saldākiem, kā, piemēram, Demi-Sec, Sec un Doux.

Dzirkstošos vīnus vislabāk pasniegt atdzesētus 6-8°C temperatūrā un glāzē ar šauru malu, lai burbuļi ilgāk saglabātos.

Dzirkstošais vīns lieliski noder kā aperitīvs un sader ar viegliem ēdieniem, piemēram, salātiem, jūras veltēm un putnu gaļu. Tas arī lieliski papildina desertus un sierus. Kokteiļu cienītājiem dzirkstošais vīns piešķir eleganci un patīkamu dzirksti tādos populāros dzērienos kā Mimoza un Aperol Spritz.

Lasi vairāk

Populārākie dzirkstošie vīni

Kā tu vēlies sazināties?