Skip to content

Šampanietis

Šampanieti no citiem dzirkstošajiem vīniem atšķir ne tikai juridiski aizsargāts nosaukums un izcelsmes reģions, bet arī tradicionālas ražošanas metodes un standarti, kas ļauj saglabāt šampaniešu augsto kvalitāti un autentisko garšu. Šampaniešiem atšķirībā no dzirkstošajiem vīniem papildus garšas nianses, aromāta dziļumu un daudzslāņainību piešķir gan vīnogu augšanas apstākļi, gan dzēriena nogatavināšana vairāku gadu garumā.

Kādas vīnogu šķirnes tiek izmantotas šampanieša ražošanā?

Lai arī šampaniešus ir atļauts ražot no septiņām vīnogu šķirnēm, visbiežāk šampanieši tiek izgatavoti tikai no trim – Chardonnay, Pinot Noir un Pinot Meunier. Vīnogas tiek novāktas ar rokām, lai nodrošinātu iegūtā pamatvīna augsto kvalitāti.

Kā top šampanieši?

Šampanieši jau gadsimtiem ilgi tiek ražoti, izmantojot tradicionālu Méthode Champenoise metodi, kurai ir vairāki secīgi un laikietilpīgi posmi:

  • Pirmā fermentācija

No novāktām vīnogām, līdzīgi kā vīna ražošanā, tiek izspiesta sula, kas tiek fermentēta. Šajā procesa posmā tiek iegūts pamatvīns, kas vēl nav dzirkstošs. 

  • Maisījuma izveidošana

Pamatvīni no dažādām vīnogu šķirnēm  un reizēm arī no dažādiem ražas gadiem tiek sajaukti vienā, lai izveidotu rūpīgi sabalansētu šampanieša galīgo maisījumu. Maisījuma kvalitāte šajā posmā noteiks šampanieša garšas raksturu un daudzslāņainību.

  • Otrā fermentācija pudelē

Pamatvīnu pilda pudelēs, pievienojot cukura un rauga maisījumu, kas aizsāk otrreizējo fermentāciju. Pudelēs veidojas dabiska oglekļa dioksīda gāze, kas, sajaucoties ar pamatvīnu, pārvērš to dzirkštošā vīnā.

  • Nogatavināšana

Pēc otrās fermentācijas šampanietis tiek nogatavināts pudelēs. Nogatavināšanas periods šampaniešiem var ilgt no 15 līdz 36 mēnešiem atkarībā no konkrētā šampanieša veida un zīmola prasībām. Luksusa zīmola šampaniešiem raksturīga arī papildus nogatavināšana, kad šampanieši tiek nogatavināti 5, 10 un pat vairāk nekā 20 gadus.

Lasi vairāk

Kā tu vēlies sazināties?